0212 358 5909 - 0212 358 5908
Çamlık Yolu Sokak Uğurlu Apt. No:4 D:7 Etiler, 34337 İstanbul

STELLA DORADUS İÇ MEKAN ANTEN

Repeater İç Mekan Anten Kurulumu

Mobil telefon işaret tekrarlayıcı kurulum rehberi

Bu sayfada tekrarlayıcı kurulumları için “antenler” konusu tartışılacaktır. Büyük binalara veya  evlere cep telefonu tekrarlayıcılarının kurulumu sırasında, anten konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara değinilecektir.

Bu makaleden sonra, binanız için ne tür dahili antenler kullanacağınızı, bu antenleri en iyi nereye yerleştireceğinizi ve ne kadar uzak olmaları gerektiğini anlayacaksınız.

Ne tür dahili antenler kullanılır?

Stelladoradus 3 tip dahili anten sunar. Panel, Omni ve Yagi.

Panel

Panel anten bir odaya veya koridora bakacak şekilde, duvara monte edilebilir.

Kafa yüksekliğinin üzerine yerleştirilmeli ve biraz aşağı doğru eğilmelidir. Bu, ana enerji yayım ışınını insanların oturduğu veya ayakta durduğu yere odaklayacaktır. 60 derece ışın yayım genişliği ve 6dBi kazancı vardır. Yaklaşık 20m x 20m kapsama alanına sahiptir. Kapsama alanı kırsal yerlerde şehirlere göre daha büyük olacaktır. Bunu daha sonra daha ayrıntılı olarak tartışacağız.

Panel anten doğrudan aşağıya bakacak şekilde tavanlara da monte edilebilir. Aşağıdaki resme bakın. Bu tür montaj özellikle yüksek tavanlı fabrikalarda yararlı olabilir.

Omni Tavan Montajı

Bu antenler asma tavanlı ofis blokları için uygundur. Kazanç yaklaşık 2dBi ve ışın yayım şablonu simit şeklindedir. Bu, doğrudan bu antenin altında, düşük bir sinyal olduğu anlamına gelir. Sadece testiniz sırasında doğrudan antenin altındaki bu düşük sinyalin farkında olmalısınız. Uygulamada kullanıcılar tarafından fark edilmeyecektir.

Yagi

Yagi genellikle dışarıda çatıda kullanılır. Ancak içerideki bazı durumlarda da kullanılabilir. İç mekanda başarıyla kullanılabilecek yerlere örnekler:

• Büyük fabrikaların içinde yüksek raflara sahip uzun pasajlar.

• Fabrika zeminindeki belirli alanlardan sinyali odaklama.

• Tüneller.

yagi-pointing-down-800x517
İç mekan antenler arasındaki mesafe

Bir binanın içindeki antenler arasındaki mesafe birkaç faktöre bağlıdır. 3 ana faktör:

1- Kırsal bölgede mi, şehirde mi?

Kırsal kesim derken, bölgenizde 5’ten az baz istasyonunun bulunduğu varsayılmaktadır. Şehirde belki binanızın etrafında 10-100 baz istasyonu bulunacaktır.

Ancak, kırsal kesimdeyseniz (ve sinyal çatıda iyi ise), antenlerinizi aralarında 30m olacak şekilde yerleştirebilirsiniz.

Bir şehirde dahili antenleriniz arasındaki mesafeyi 15m’ye düşürmeniz gerekecektir. (Çatıdaki sinyal gücü ne olursa olsun).

Gördüğünüz gibi, şehir ve kırsal anten yerleştirmeleri arasında oldukça büyük bir fark vardır.

2- Çatıda güçlü sinyal var mı? (Yalnızca kırsal bölge)

Bu sadece kırsal alan için geçerlidir. Telefonunuzdaki tam çubukları kaba bir ölçüm için güçlü bir sinyal olarak düşünebilirsiniz. Kırsal alanda çatıdaki sinyal ne kadar güçlü olursa, antenleriniz arasındaki mesafe o kadar fazla olacaktır. En fazla 30m mesafeye kadar antenlerinizi yerleştirebilirsiniz.

Bazen kırsal alanda binanın çatısındaki sinyal çok zayıf olabilir (telefonunuzda 3 çubuk). Bu durumda, antenler 15m arayla yerleştirilmelidir.

3- Düşük frekanslı (800 / 900MHz) veya yüksek frekanslı (2100 / 2600MHz) sinyale mi ihtiyacınız var?

Bazı kurulumlar 1800, 2100 ve 2600MHz gerektirmez. Bu nedenle bu tip kurulumlar genellikle çok daha kolaydır. Kırsal kesimde bazen sadece 800MHz ve 900MHz bulunur. Bu durumda daha az dahili antene ve dolayısıyla daha az ekipmana (tekrarlayıcılar / hat amplifikatörleri) ihtiyacınız olacaktır.

Anten konumları: kolonlar, tavanlar, duvarlar

Panel antenler genellikle kafa yüksekliğinin üzerinde duvarlara monte edilir. Kafa yüksekliğinden 1 m’den daha fazla yukarı monte edilirlerse, antenin ana enerjisini telefon kullanıcılarına doğru odaklamak için anteni biraz aşağı doğru eğin.

Metal nesneler sinyali zayıflatarak bozacağından, antenleri yakındaki metal nesnelerden uzak tutun.

Antenlerinizi nereye koyacağınızı seçerken, önemli odalara öncelik verin. (Toplantı odaları ve patron ofisi gibi).

Antenler koridorlara yerleştirilebilir ve sinyal bu antenlerden ahşap / plastik / cam kapılardan bu koridorun dışındaki odalara geçecektir. Aşağıdaki resme bakın.

Şehirler, doğal olarak içine sinyalin girdiği yüksek binalar: en iyi anten konumu?

En zor kurulumlardan biri yüksek, eski binalarda, büyük şehirlerde yapılacak kurulumlardır.

Bunun nedeni, mobil sinyalin bu tür binalara zaten “sızması” ‘dır. Bu eski binalar yüksek oranda yalıtılmamışlardır (duvarlarda metal destekli yalıtım). Pencereler de eski olabilir (metal oksit tabakası yoktur). Böylece mobil sinyal dışarıdan binaya sızabilir.

Bununla birlikte, sorun genellikle sızan bu doğal sinyalin kaliteli bir mobil sesli çağrı elde etmek için yeterince güçlü olmaması veya çok bozuk olmasıdır.

Düzgün takılmış bir tekrarlayıcı sistemi, bu düşük kaliteli sinyalin “üstesinden gelebilmelidir”.
Bu tür binalarda kurulumun önemli bir yönü, iç mekan antenlerini pencerelerin yanına yerleştirmektir. Bu, telefonların pencerelerden giren sinyal yerine bu antenlerden bağlanmasını sağlayacaktır.

Antenlerin Nihai Testi – Spektrum Analizörü

Kurulumunuz tamamlandıktan sonra, tüm dahili antenleri kontrol etmeniz tavsiye edilir. Bunu yapmanın en iyi yolu bir spektrum analizörü ve bir Yagi anten, daha ekonomik yolu ise Siretta Snyper test cihazı ve Yagi antendir. Yagi antenini 2m uzaklıktaki bir antene doğrultun. Spektrum analizörünüz veya Siretta Snyper ile sinyal gücünü ölçün.

Unutmayın, tüm grup boyunca ölçüm yapıyorsunuz. Tüm antenler için aynı bandı ölçmeniz gerekir.

Örneğin, 2100MHz bandını ölçüyorsanız, band 2110MHz’de başlar ve 2170MHz’de (70MHz bant genişliği) sona erer. Daha sonra bu tam spektrumdaki ortalama güce bakıyorsunuz. Tipik olarak şöyle görünebilir (aşağıdaki resim). Bu durumda ortalama güç -60dBm civarındadır. Bu güçlü bir sinyal olarak kabul edilir.

Çok daha düşük bir sinyal gücü gösteren belirli bir anten bulursanız, bu antenle ilgili bir sorun olduğunu anlarsınız. Genellikle hata kötü takılmış bir kablo konnektörüdür.

Spectrum 900x600
SNYPER-LTE Graphyte 978x650px

Bir spektrum analizörünüz veya Siretta Snyper cihazınız yoksa, Samsung Galaxy telefonunuz üzerine kurulu “Network Cell Info Lite” uygulamasıyla da ölçüm yapabilirsiniz.

Antenden 2 metre uzakta durduğunuzda, her antenin sinyal gücünü ölçmek için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Bu yöntem o kadar doğru değildir, ancak hiç test yapmamaktan daha iyidir.

error: Content is protected !!