İlk seçenek, size en yakın hücresel baz istasyonlarının yerini bulmak olacaktır. Bu bazen aşağıdakileri kontrol ederek mümkündür:
İlk seçenek, size en yakın hücresel baz istasyonlarının yerini bulmak olacaktır. Bu bazen aşağıdakileri kontrol ederek mümkündür:
Operatörünüzün web sitesi – ancak, operatörler bu bilgileri rakiplerine mutlaka ifşa etmek istemedikleri için bu bilgiler genellikle web sitelerinde bulunmaz.
Yardım masası aracılığıyla hücresel şebeke operatörünüze soru sormak (veya bir arama kaydedildikten sonra teknisyenleriyle iletişim kurduysanız).
İşaretler açıkken baz istasyonları (kuleler veya çatı siteleri) için alanın araştırılması. Alanın kapsama haritaları için https://opensignal.com/ veya internetteki diğer kaynakları kontrol edin; daha yüksek kapsama seviyeleri yoğunluğu genellikle sitenin bulunduğu yerdir. Bu, yukarıda belirtildiği gibi o alanın bir anketi ile takip edilebilir.
En yakın baz istasyonu mevkileri belirlendikten sonra, anten o mevkilerin yönüne doğru kurulabilir ve her senaryo için test edilebilir. Görüş Hattı (LOS) olan en yakın site genellikle tercih edilir.
Arazi, parazit, kapasite/kullanım vb. nedenlerle en yakın site/LOS sitesi her zaman en iyisi olmadığından, birden fazla hücresel siteye yönelik test yapmak en iyisidir, çünkü tüm bu faktörler cihazın kararlılığını, kullanılabilirliğini ve anten verimini etkiler.
Hücresel mobil ağ sitelerinin baz istasyonu konumlarının bilinmediği ve bilinen konumların yeterli sonuç vermediği durumlarda, tüm yönlerde test edilerek daha yinelemeli bir süreç izlenebilir:
Anteni kapsama alanının beklendiği bir yöne çevirin (örn. en yakın kasaba) veya bilinen bir yönde başlayabilirsiniz, örn. Kuzey. Hizmeti test edin ve ardından anteni eşit açılı artışlarla yeniden yönlendirin ve tekrar test edin. Çeşitli yönler test edilene kadar bunu tekrarlamaya devam edin, tam 360 derece yapın. Her yönde ölçülen sinyal gücünü ve kalitesini not edin.
LPDA-92 ve XPOL-2 antenleri için 45 derecelik bir ölçüm aralığı yeterli olacaktır. Bu, sekiz farklı yönde ölçüm yapılması gerektiği anlamına gelir, örn. 0, 45, 90, 135, 180, 225, 270 ve 315 derece.
Diğer antenler için ölçüm aralıkları, teknik özelliklerinde gösterilen azimut (yatay) radyasyon modellerinden belirlenebilir. Temel olarak en iyi performans gösteren azimutu kullanın ve anteni bu yönde kurun (İsterseniz antenin azimutunu bu konumdan +20 derece ve -20 derecede tekrar test ederek daha da optimize etmek mümkündür.)
Tamamen kurulduktan sonra; aynı sonuçların elde edildiğinden emin olmak için tekrar test edin.
RSRP, RSRQ, SINR vb. gibi hücresel ağ sinyal gücünü ve kalitesini raporlayabilen çoğu 3G/LTE özellikli yönlendirici ile yukarıda belirtilen test ölçümlerini gerçekleştirebilirsiniz (aşağıdaki tabloya bakın).
• Piyasadaki bazı uygulamaların yanı sıra bazı cep telefonlarının da bu bilgilere erişimi vardır. Önceki hücresel sitede bağlı kalınmadığından emin olmak için her test ölçümü yapılmadan önce yönlendiriciyi veya cihazı yeniden başlatmak en iyisidir. Bunun nedeni, yeni hücresel site çok daha iyi bir sinyal seviyesinde ve kalitesinde olduğunda bile 3G/LTE özellikli bir yönlendirici veya cep telefonunun önceki hücresel siteye hala ‘kilitlenebilmesi/bağlı kalması’ dır. Bu nedenle, en iyi sitenin “kilitli” olduğundan emin olmak için cihazı her seferinde yeniden başlatmanız önerilir. Bu biraz daha yavaş bir süreç olabilir, ancak en iyi azimutu belirlemenin daha güvenilir bir şekli olabilir.
• Verim testleri de gerçekleştirilebilir, ancak lütfen verim sonuçlarının büyük ölçüde ağa ve internet bant genişliği/yönlendirme ile ilgili birçok etkiye bağlı olduğunu unutmayın. Bu nedenle, çıktı testleri, karşılaştırmalı testler için değil, yalnızca hangi çıktının (hızın) mümkün olduğuna dair gösterge amaçlı yapılmalıdır.
Antenin bina/tesis üzerindeki konumu ve montajı, antenin optimum kullanımını ve dolayısıyla tüm sistemin performansını sağlamak için çok önemlidir.
Her ne kadar genel kural, anteni bir RF kapsamı perspektifinden mümkün olduğunca yükseğe kurmak için geçerli olsa da; bazen antenin o belirli yükseklikte boş (zayıf kapsama alanı) konumunda olması mümkündür. Bu durumda, mümkün olan en iyi hizmeti elde etmek için yükseklik ayarlanabilir – birkaç durumda, daha düşük bir montaj yüksekliğinin daha iyi sonuçlar verdiği tespit edilmiştir, ancak bu norm değildir.
Hücresel ağ sinyalleri ve kalitesi, genellikle 6 ila 12 dB ile dalgalanabilir. Şu anda ve birkaç dakika sonra alınan bir ölçüm, görünürde hiçbir şey değişmemiş olsa bile önemli ölçüde farklılık gösterebilir – bu, solma, yansımalar, parazit, yüksek kullanım nedeniyle kapasite, vb. gibi birçok yönden kaynaklanabilir. Ağ verimi de değişebilir. Değişimler önemli ölçüde bu faktörlerden kaynaklanmaktadır.
Ağ kullanımı arttıkça ağ topolojisinin ve kullanımının zaman içinde, hatta bir dakikadan diğerine değişmesi mümkündür. Daha sonraki bir aşamada düşük performansla karşılaşılırsa, farklı azimutları ve anten kurulum konumlarını yeniden test edin. Şu anda hizmet veren hücresel sitenin aşırı yüklenmiş veya hizmet dışı kalmış olması mümkündür.
Ağ tasarımı ve topoloji değiştikçe deneyim de iyiye veya kötüye doğru değişecektir – bu, kurulum azimutu ve konumu ile ilgili yinelemeli önlemler gerektirecektir.