0212 358 5909 - 0212 358 5908
Çamlık Yolu Sokak Uğurlu Apt. No:4 D:7 Etiler, 34337 İstanbul

POYNTING QA

Antenler İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Yanıtlar

4×4 LTE ile baz istasyonundan işaret alabileceğiniz en uzak mesafe nedir?

RF yayılımının anten hassasiyeti, güç çıkışı, ağ tıkanıklığı, hava koşulları, arazi düzeni (dağınıklık), çalışma frekansı gibi birkaç şeye bağlı olduğunu vurgulamak önemlidir.

Bununla birlikte, eğer bahsedilen faktörler sizin lehinizeyse, genellikle 50 km uzaklıktaki bir BTS’den yine de iyi bir LTE hizmeti alırsınız.

5G 4×4 MIMO ile Wi-Fi 6E 4×4 MIMO arasındaki fark nedir?

Bölüm 1: Bir Yöntem Olarak MIMO
Çoklu Giriş Çoklu Çıkış (MIMO), kablosuz bir iletişim sisteminin, veri hızlarını en üst düzeye çıkarmak için radyo bağlantısındaki iletim ve alıcı antenleri çoğaltarak çok yollu yayılımdan yararlanma yeteneğidir. Hem WiFi6e hem de 5G sistemleri MIMO’yu kullanabilir.

 

Bölüm 2: Teknoloji olarak 4×4 MIMO
5G, 1 Gbps’ye kadar veri hızlarına ulaşabilirken WiFi6e, 9,6 Gbps’ye kadar veri hızlarına ulaşabilir. Bunun nedeni, 5G’de uygulanabilecek en yüksek modülasyonun yalnızca 256QAM olması, WiFi6e’de ise 1024QAM’e kadar çıkabilmesidir. Yukarıdaki iki açıklama ile birlikte, bir yöntem olarak MIMO’nun iki kablosuz iletişim sisteminde aynı olduğu, ancak uygulandığında özellikle her sistemde uygulanan modülasyon şemasına bağlı olarak farklılık gösterebileceği belirtilmektedir.

Kamp aracımda PUCK anten mi MIMO-3 anten mi kullanmalıyım?

Kullanıcılar genellikle bir anteni öncelikli olarak kazanca ve bunun fiyatla ilişkisine göre değerlendirirler. PUCK-2 ve MIMO-3 arasındaki ‘kazanç‘ farklılıklarına bakıldığında bunun zor bir karar olabileceği konusunda hemfikiriz. Ancak cevap antenin diğer performans özelliklerinde yatmaktadır; bunun için MIMO-3’ün aslında daha iyi bir anten olduğunu ve daha yüksek maliyetlere rağmen iyi bir seçim olduğunu göreceksiniz.

Poynting, çeşitli uygulama türleri için farklı fiziksel gereksinimler nedeniyle sıklıkla farklı muhafaza türleri ve boyutlarında barındırılması gereken mükemmel kalitede antenler üretmektedir. Mühendislik ekibi daha büyük bir muhafazada çalışacak alana sahip olduğunda, bu avantajdan yararlanır ve anten performansının sınırlarını zorlar. Farklı antenlerin teknik özelliklerine derinlemesine bakılmadığı sürece bu performans avantajları her zaman açık değildir.

 

PUCK anten, MIMO-3 anteniyle karşılaştırıldığında özellikle çok daha küçük ve kompakt bir antendir. Bu daha küçük boyutlu anten, diğer alternatif antenlerimizle karşılaştırıldığında olumlu bir performans sergiliyor ama, önemli ölçüde daha büyük olan ve aynı zamanda da daha pahalı olan MIMO-3 kadar iyi performans gösteremiyor.

 

Temel olarak, MIMO-3 gibi fiziksel olarak daha büyük bir anten seçebiliyorsanız ve ekstra maliyetleri ödemeye hazırsanız, bu modeli tercih edin (tüm anten markaları ve modelleri için her zaman geçerli olmayabilir). Daha büyük olan MIMO-3 anteni fiziksel boyutları veya estetik görünümü olarak seçemiyorsanız, daha küçük boyuttaki PUCK-2 seçilebilir.

MIMO-3’ün daha iyi olduğu teknik yönleri sıralarsak:

 

1. Kazanç: Her ne kadar PUCK, MIMO-3 anteninden daha yüksek bazı kazanç zirvelerine sahip olsa da, tüm bant boyunca kazanç tutarlılığı MIMO-3 ile daha iyidir. Daha büyük antenler genellikle düşük frekanslarda daha iyi performansa sahiptir, bunun tek nedeni bu bantların daha iyi performans göstermesine olanak tanıyan pratikliklerdir (RF fiziği).

2. Bant genişliği: MIMO-3 düşük frekanslarda, özellikle kırsal ve diğer düşük kapsama alanlarında LTE ve/veya 5G alımı için 700 ila 900 MHz bantlarında çok daha iyi performans gösterir. Bu nedenle bu anten, ‘tripo/direklerde’ kullanılan kampçılar/römorklar/karavanlar için en avantajlı olacaktır. Ayrıca MIMO-3 anten bazı ağlarda kullanılan 450-470MHz bandını destekler.

3. Radyasyon modelleri: Her iki anten de çok yönlü antenlerdir, ancak teknik özellikler sayfalarını incelerken, MIMO-3’ün azimut (üstten görünüm) modellerinin çok yönlülüğünün çeşitli bantlarda daha iyi olduğunu fark edeceksiniz. PUCK-2 anteni gibi daha küçük antenler belirli bantlarda daha fazla dalgalanmaya sahiptir. Daha az dalgalanma, antenin her yönde daha tutarlı bir şekilde alınmasını sağlar. Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli husus, antenin enerjisinin ne kadarının ufka doğru yayıldığını görmenin önemli olduğu yükseklik (yan görünüm) modelleridir; bu, baz istasyonlarının uzakta olduğu yerdir. Bazı rakip antenler aynı veya daha iyi kazancı gösterebilir ancak enerjinin nereye yayıldığını ve kazancın ne kadarının ufka doğru olduğunu kontrol etmek gerekir.

4. Çeşitlilik aralığı: Daha büyük bir anten muhafazasındaki antenlerin aralığı, daha iyi çeşitlilik performansı sunabilir ve kentsel alanlarda MIMO performansını bir dereceye kadar artırabilir.

 

Ne zaman PUCK anten seçilmeli:

 

1. PUCK anteni, fiziksel boyut sınırlamaları olduğunda / küçük bir antenin kullanılması gerektiğinde seçilir.
2. Estetik görünüm gereği, MIMO-3 gibi daha büyük bir anten kullanmak olası olmadığında.
3. Uygulama daha küçük bir PUCK anteni gerektirmekte ise; örneğin bir IoT akıllı ölçüm cihazı için bir MIMO-3 uygulamak her zaman pratik olmayacaktır.
4. Araç çoğunlukla kentsel alanlarda kullanılmakta ise; şehir içi ve yakınındaki kapsama alanı, MIMO-3’ün gelişmiş performansını gerektirmez.

 

Yukarıdaki karşılaştırmalar MIMO-3’ün avantajlarını vurgulamaktadır ancak PUCK anteni uygulanabilir uygulamalar için mükemmel bir seçim olmaya devam etmektedir. PUCK serisi antenler, boyutlarına göre güçlü bir etki sunmaktadır. Bu nedenle birçok müşteri, antenin neredeyse MIMO-3 kadar iyi performans gösterdiğine inanıyor. Gerçek şu ki, MIMO-3 anteni daha büyük anten tasarımlarına olanak tanımakta ve bu da daha iyi performans elde etmesini sağlamakta.

 

Özetle: Bir kampçının çatısında (genellikle) yeterli alan vardır ve genellikle şehirlerden ve hücresel baz istasyonlarından uzakta kırsal alanlarda kullanılır, bu nedenle daha iyi bir anten gerektirir. MIMO-3’ün PUCK antene göre yüksek maliyetleri uzun vadede buna değebilir.

Aracım/Karavanım için MIMO-3 mü MIMO-4 mü uygundur?

Bu soru MIMO-4 Antenini piyasaya sürdükten sonra müşterilerimizden birinden aldığımız bir soruydu. Oluşan endişeyi anlıyoruz ve sorunun yanıtı devam eden paragraftaki gibi.

 

Poynting olarak, anten çözümlerimizin her zaman yeni ve geliştirilmiş versiyonlarını ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bazen mevcut ürünlerin yükseltilmesi veya genişletilmesi olarak, bazen de benzersiz çözümler sunmak için potansiyel bir ihtiyacın ortaya çıktığını görebiliriz.

 

Yaptığımız her ürün ustalıkla üretilmekte ve uzun yıllar dayanacak şekilde tasarlanmaktadır. Ayrıca çözümlerimizi gelecekteki teknolojileri ve ilerlemeleri göz önünde bulundurarak geliştirdiğimiz “geleceğe hazırlık” dediğimiz yaklaşımdan da emin olabilirsiniz.

 

Mühendislerimizden MIMO-3’ü yeni MIMO-4 Antenleriyle karşılaştırmalarını istedik. Başlıca ayırt edici faktörler:

 

  • • MIMO-3, UHF’ye yönelik olan ve kara mobil radyosu için kullanılan 410 – 470 MHz bandını kapsar. Bu frekans polis, itfaiye ve devlet 2 yönlü telsizleri için kullanılır.

  • • MIMO-4, 410 – 470 MHz bandını kapsamaz ve çok daha kompakt bir tasarım sunar.

  • • MIMO-4’ün RF tasarımında ana odak noktası, 617 ila 960 MHz bandında muhteşem bir performansa sahip olmuştur; çünkü bu frekanslar, kapsama alanının sınırlı olduğu kırsal alanlarda en önemli olanlardır.

  • • Bu, özellikle yüksekliğin MIMO-4’te kısıtlayıcı bir faktör olması nedeniyle tasarım olarak büyük bir zorluk olmuştur.

  • • MIMO-4 hücresel antenler 617 MHz’den 6 GHz’e kadar performans göstererek geleceğe hazır dağıtımlar için idealdir ve önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde beklenen 6G’ye hazırdır.
  • • MIMO-4’ün RF performansı MIMO-3 ile eşittir.

 

Kamyonlar, tramvaylar, otobüsler ve diğer ulaşım yöntemleri için 9’u 1 arada (LTE, Wi-Fi ve GPS) düşük profilli MIMO anten serimizi kullanabilirsiniz. Aşağıda hangi antenin hangi araca daha uygun olduğuna dair çizimler vardır:

 

 

Süperyat'lar için En İyi WiFi Çözümleri Nelerdir?

İster kiralık yat sahibi olun, ister bir yatın yöneticisi olun, hızlı internet çok önemlidir. Konuklar, gemideyken hızlı ve güvenilir internet erişimine sahip olmayı bekleyeceklerdir. Bu, özellikle yatın bir iş veya şirket kiralaması için kullanılması durumunda geçerlidir; çünkü misafirlerin gemideyken işleriyle bağlantıda kalmaları gerekebilir. Ayrıca misafirler interneti sosyal medya, video akışı veya telefon görüşmesi yapmak gibi kişisel amaçlarla da kullanmak isteyebilirler. Gemide hızlı internete sahip olmak, konukların deneyimlerinden memnun kalmalarına ve yatta bağlantıda kalabilmelerine yardımcı olacaktır.

 

Hücresel Tabanlı WiFi:

Bu çözüm, deniz taşıtlarında kablosuz internet erişimi sağlamak için hücresel ağları kullanır. Güvenilir ve kurulumu kolay bir seçenektir ve dünya çapında çoğu yerde kullanılabilir.

 

Uydu Tabanlı WiFi:

Bu çözüm, deniz taşıtlarında kablosuz internet erişimi sağlamak için uydu bağlantısını kullanır. Sık sık kıyıdan uzak lokasyonlarda bulunan yatlar için idealdir ve hücresel tabanlı seçeneklerden daha yüksek hızlar sunabilir.

 

WiFi-Mesh:

Bu çözüm, deniz taşıtlarında kesintisiz, yüksek hızlı bir kablosuz ağ oluşturmak için birden fazla kablosuz erişim noktası kullanır. Büyük yatlar için idealdir ve geminin her alanında kapsama alanı sağlayabilir.

 

Hibrid WiFi:

Bu çözüm, deniz taşıtlarında daha güvenilir ve daha hızlı bir internet deneyimi sağlamak için hem hücresel hem de uydu tabanlı WiFi seçeneklerinin güçlü yönlerini birleştirir.

Genel olarak, teknedeki internet erişimi kullanıcılara kolaylık ve rahatlık sağlayarak, su üzerinde bağlantıda kalmalarına, bilgi edinmelerine, oyun, eğlence gibi uygulamalara ulaşmalarına olanak sağlar.

 

Poynting, performansın, kalitenin, estetik yapının ve hava koşullarına karşı korumanın kritik olduğu denizcilik ve kıyı uygulamaları için özel olarak tasarlanmış bir dizi Deniz ve Kıyı Anteni sunar. Anten serilerimiz lüks yat pazarı haricinde liman binaları, küçük tekneler, şamandıralar vb. gibi zorlu ortamlara sahip diğer uygulamalarda da kullanılabilir.

4×4 MIMO Yönlendiriciye 2×2 MIMO Anteni taktığınızda ne olur?

Bunu soran müşteri, 2 harici anten konnektörüne sahip ama, 4×4 MIMO özelliğinde bir yönlendirici olan HUAWEI B818-263 ‘ye 2×2 MIMO Anteni takmanın, herhangi bir anten takmamaktan daha kötü performans vereceğinden endişeleniyor.

 

 

B818-263 yönlendirici ne yazık ki yalnızca 2×2 MIMO harici anten bağlantılarına sahiptir. Yönlendiricinin harici antenlere nasıl tepki vereceği açık değildir (belki de kullanım kılavuzlarında bilgi vardır), ancak iki harici bağlantı noktasını bağlarken 4×4 MIMO’nun 2×2 MIMO’ya düşürülmesi mümkündür, öte yandan 4×4 MIMO’yu iki dahili anten ve iki harici antenle kullanmaya devam etmeleri de mümkündür.

 

Harici bir antenin bağlanması, çok daha iyi sinyal alımına ve buna bağlı olarak daha iyi bir kapsama alanına olanak tanır; daha iyi Taşıyıcı Sinyal-Gürültü Oranı (SNR). Böylece yalnızca 2×2 MIMO kullanılsa bile genel deneyimi iyileştirir. Bu tür bir yönlendiricide iyi bir harici antene sahip olmanın internet deneyimindeki iyileşmesi genellikle dahili 4×4 MIMO’nun avantajından daha iyidir.

 

En yüksek verimler 4×4 MIMO ile 2×2 MIMO’ya kıyasla daha iyi olabilir, ancak bağlantının genel kararlılığı ve genel deneyim, harici bir antenin uygulanmasıyla çok daha iyi olacaktır.

 

Yönlendirici, iki dahili yönlendirici anteni ve iki harici antenle 4×4 MIMO’yu destekliyorsa, harici bir antenin kullanılması daha da faydalı olacaktır.

Harici Antenim Komşularımın Mobil Sinyallerini Kaybetmesine Neden Olabilir mi?

Basit cevap;  antenin komşularınızın ses (veya veri) iletişimine müdahale etme şansının olmadığıdır.

 

Sesli aramalar ve veri aktarımı için kullanılan frekans bantları bir servis sağlayıcıdan diğerine farklılık gösterir. Hizmet sağlayıcılar genellikle kendi frekans bantlarında çalışmak için önemli miktarda para öderler ve bu, diğer hizmet sağlayıcıların müdahalesinin olmamasını sağlamak içindir.

 

Komşunuz, sizin verileriniz için kullandığınız sesli aramalar için aynı servis sağlayıcıyı kullanıyor olsa bile, bu durum onların sinyallerini etkilemez. Bunun nedeni servis sağlayıcıların ses ve veri için farklı frekans bantlarını kullanmasıdır. Zamanla aynı bantları kullanabilirler ancak erişim yine kullanıcı cihazından değil baz istasyonlarından kontrol edilir. Bu, hasarlı, kırık veya sertifikasız ekipman kullanılmadığı sürece kimsenin müdahale etmemesini sağlamak içindir.

 

RF yayımlayan herhangi bir ekipmanın (örneğin cep telefonunuz veya modeminizin) yerel sertifikasyon kuruluşu tarafından sertifikalandırılması gerekir. Bunun amacı, tüm ekipmanların ETSI ve CISPR standartlarına uygun olmasını, diğer radyo sistemlerine veya diğer elektrik sistemlerine müdahale etmemesini, sağlığınıza ve çevrenize zarar vermemesini sağlamaktır.

 

 

Dış mekan antenleri, modem sinyal parametrelerini  değiştiremeyen/düşüremeyen” “pasif” cihazlardır. Dış mekan anteninin kullanılması, modem radyasyonunun (yayımının) iç mekandan dış mekana aktarılmasını sağlayarak modemin performansını artıracak ve bu da sinyal kalitesinin artmasını sağlayacaktır. Böylelikle komşudan gelebilecek müdahalelerin etkisini daha da azaltacaktır.

Anten Kablosunun İç ve Dış İletkenleri Arasında Sıfır Ohm Direnç Ölçtüm, Antende Kısa Devre mi Var?

Poynting’de antenleri tasarlarken çeşitli güvenlik hususlarını göz önünde bulunduruyoruz. Antenlerimizden bazıları DC kısa devre veya toprağa giden yol ile tasarlanmıştır. Bunun amacı, antene bağlı ekipmana zarar vermeden statik birikimin güvenli bir şekilde boşalmasını sağlamaktır.

 

 

 

Antendeki DC kısa devre, bir multimetreyle sürekliliği test ettiğinizde kısa devreyi ölçüyormuşsunuz gibi görünecektir ancak bu bazı antenlerimiz için normaldir. Bu nedenle antenden hala sinyal gücü hakkında bilgi alabiliyorsanız anten çalışır durumda demektir.

Kullandığım Çapraz Polarize Anten Baz İstasyonundaki MIMO Antenleriyle Aynı Şekilde Polarize Edilmeli mi?

Soruyu detaylandırmak gerekirse: Bazı mobil Şebeke Operatörlerinin baz istasyonundaki LTE antenlerinin bazı durumlarda +-45 derece, bazen de dikey olarak (0 derece) polarize olduğu durumlar vardır. Bu durumda abone anteninin polarizasyonunu baz istasyonu anteniyle eşleştirmek gerekir mi?

 

Hayır, XPOL antenimizi hücresel baz istasyonu kule antenlerinin polaritesiyle eşleştirmenize gerek yoktur. Çoğu modern hücresel ağ, kentsel alanlardaki hücresel baz istasyonu antenlerinde +45/-45 derece polarizasyon kullanır. Kırsal alanlar aynı +45/-45 dereceyi kullanabilirler ancak bazen yine de fiziksel olarak aralıklı (0 derece + 0 derece, örneğin 3 m aralıklarla ayrılmış) dikey polarizasyonu kullanabilirler.

 

Abone tarafında 0/90 derece veya +45/-45 derecenin kullanılması, hücresel sinyalin yansıması, kırılması vb. nedeniyle pek önemli olmayacak ve aynı polarizasyonda ulaşmayacaktır (noktadan noktaya bağlantıların aksine, örneğin mikrodalga bağlantıları). Polarizasyondaki fark, antenler arasında yeterli korelasyonun (gelen sinyallerin farklı) elde edilmesidir, yani 0/90 derece veya +45/-45 derece yeterli olacaktır. Bu da , çeşitliliğe ve MIMO performansına yardımcı olacaktır.

 

Yani özetlemek gerekirse; Müşterinizin tesis anteninin +45/-45° veya 0° ve 90° olması fark etmez, sistem yanlış hizalamayı telafi edecektir. XPOL antenini hangi açıyla monte ettiğiniz kesinlikle hiçbir fark yaratmaz.

Uzaysal Olarak Ayrılmış Antenlerle MIMO Performansının Açıklanması (OMNI-402 Kullanılarak)

Aşağıdaki soru, uzaysal olarak ayrılmış bir anten ile çapraz polarize bir antenin korelasyon katsayısı ile ilgili olarak bir kullanıcı tarafından sorulmuştur. Soru çok spesifik olmasına rağmen, MIMO sistemine referansla uzaysal olarak ayrılmış ve çapraz polarize antenlerin genel konsepti konusunda müşterilere yardımcı olacağını düşünüyoruz.

 

Soru:

 

Modülümüzde (yönlendirici veya modem) MIMO için aşağıdaki olması gereken “korelasyon katsayısı” (tedarikçinin veri sayfasına göre):

 

791–894 MHz ve 925–960 MHz bantlarında < 0,4
1805–1990 ve 2110–2170 MHz bantlarında < 0,2
2620–2690 MHz bantlarında < 0,1

 

 

Açıkladıklarına göre, 90° polarizasyonun yaklaşık 0’lık bir katsayıya uyduğu, +-45’in yaklaşık 0,5’e eşleştiği ve doğrusal dikeyin yaklaşık 1 olduğu genel bir kural. Gerçi, aynı polarizasyon antenleri aralıklı olduğunda ne olacağından bahsetmiyorlar.

 

OMNI-402’nizin iki dikey polarize aralıklı anteni var, yani bunun korelasyon katsayısı 1 gibi kötü mü? Yoksa tamamen yanlış yorum mu?

 

 

Yanıt:

 

Alıntılanan değerler doğrudur ancak dekolerasyon (korelasyonun bozulması) için yalnızca polarizasyon kullanıldığı durumlarda geçerlidir.

 

OMNI-402, korelasyon/dekorelasyonu sağlamak için uzay çeşitliliğini kullanır. Polarizasyon, korelasyon katsayısının hesaplanması için çok basit bir yol sunarken, birçok çevresel faktöre (anten yükseklikleri, yerden yansıma ve diğer yansımalar) bağlı olduğundan uzay çeşitliliği için o kadar da kolay değildir.

 

Tipik olarak yukarıdaki modem için gereken değerler, iyi aralıklı iki anten (OMNI-402’de bulunan) tarafından karşılanır. Antenler dalga boyu açısından dikey olarak birbirinden daha uzak yerleştirildiğinden korelasyon katsayısı daha yüksek frekanslarda daha iyi (düşük) olur; frekans arttıkça dalga boyu aralığının da büyüdüğünü unutmayın.

 

Bizim antenin “1” verdiği düşüncesi, iki anten tek bir yerde olmadığı sürece kesinlikle tamamen yanlıştır (yani, sinyali ikiye böleriz, bu da işe yaramaz olduğundan 1 korelasyonuyla aynı olan işe yaramaz olur).

 

90 derecelik polarizasyon bölünmesi elbette çoğu zaman idealdir, ancak yatay olarak polarize edilmiş bir omni’yi dikey olarak polarize edilmiş bir antene eklemek, oldukça “devasa” bir antenle sonuçlanır ve bu anten, uzunluğu kadar geniş de olur!

 

Birbirine 90 derece açıyla monte edilmiş iki omni anten kullanılabilir, ancak bu başarısız olur ve yatay olarak monte edilenin hiç “omni” olmaması sorunu vardır, bu da bazı azimut açıları dışında MIMO avantajını ortadan kaldırır.

 

Çok yollu (yansıtıcı) ortamlarda oldukça makul korelasyon katsayılarına (0,1 ile 0,5 arasında) kolaylıkla ulaşılır. Açıkçası, en az bir yansıtıcı (toprak) her zaman oradadır ve bu da binalardan vb. yatay yansımaların olmadığı durumlarda dikey aralığın işe yaramasını daha olası kılar. 

MIMO Cihazlarla İlave Kablo ve Ayırıcı Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Örnek olarak B818-263 yönlendiriciyi inceleyeceğiz.  Bu yönlendirici 2×2 MIMO dahili ve yalnızca 2×2 MIMO harici anten bağlantı noktasına sahip, 4×4 MIMO bir yönlendiricidir.

Yönlendiricinin harici antenlere nasıl tepki vereceği açık değildir (belki kullanım kılavuzlarında bilgi vardır), ancak iki harici bağlantı noktasını bağlarken 4×4 MIMO’nun 2×2 MIMO’ya düşürülmesi de mümkündür, ancak 4×4 MIMO’yu iki dahili anten ve iki harici antenle kullanmaya devam etmek de mümkündür.

Harici bir antenin bağlanması, çok daha iyi sinyal alımına olanak tanır; daha iyi Taşıyıcı Sinyal-Gürültü Oranı (SNR), böylece yalnızca 2×2 MIMO kullanılsa bile genel kullanım deneyimini iyileştirir. Bu tür bir yönlendiricide iyi bir harici antene sahip olmanın internet deneyimini iyileştirmesi genellikle 4×4 MIMO’nun avantajından daha ağır basar.

 

En yüksek verimler 4×4 MIMO ile 2×2 MIMO’ya kıyasla daha iyi olabilir, ancak bağlantının genel kararlılığı ve genel deneyim, harici bir antenin uygulanmasıyla çok daha iyi olmaktadır; XPOL-2-5G antenimiz.

4×4 MIMO modeme anten bağlamadan önce sorulması gereken ilk soru; neyi başarmak istiyoruzdur?

 

4×4’ün bağlanması normalde;

 

4x taşıyıcı toplama/(birleştirme) alımı ile 4×4 oluşturularak veya alternatif olarak farklı alan (spatial) alımları oluşturularak yapılır. Temel olarak LTE-Gelişmiş ve 5G için geçerlidir.

Normalde yukarıdaki ilk soruya göre yönlendiricideki iki harici bağlantı noktası aşağıdaki Şekil 1’e göre antene bağlanır. Bu, ‘çapraz polarizasyon’ olarak bilinir ve yönlendirici tarafından alınan iki toplu veri akışı üzerinden Sinyal-Gürültü Oranını önemli ölçüde iyileştirecek ve böylece RSRP, RSRQ ve SINR’yi iyileştirecektir.

 

 

Şekil 2’deki  bağlantı, sinyalin yansıma (pürüzsüz yüzeyler), saçılma (pürüzlü yüzeyler), kırınımdan (pürüzlü yüzeyler) oluşan çok yollu sönümlemelerden etkilendiği yoğun nüfuslu bir alanda kendini bulduğunda işe yarayan bir ‘uzay çeşitliliği‘ sağlayacaktır. Yansımalar (binalar vb.) ve kırılma (atmosferik katmanlar).

 

 

Bu faktörler, sinyalin ‘varışındaki’ farklılıkları telafi etmek için antenlerin ‘uzaysal olarak çeşitli’ (ayrı) yerleştirilmesi ve aynı zamanda iletilen/alınan MIMO sinyallerinin çok boyutlu doğasından yararlanılmasıyla hafifletilebilir.

 

ANCAK – dikkate alınması gereken 2ama‘ vardır ve bunlar BÜYÜK ama’lardır:

 

1. Kablo Kayıpları:

XPOL-2-5G, 5m veya 10m HDF-195 kabloyla veya N-Tipi konnektörlerle sipariş edilebilir. 10 m’den uzun kablo uzunlukları ve alıcı anten/baz istasyonu mesafelerinin sıkıntılı olduğu durumlarda N tipi konnektörler ve LMR-400 gibi düşük kayıplı kablo kullanılması doğru olacaktır; Yönlendirici ile anten arasındaki bağlantıda 15 metrelik bir kablo kullanma zorunluluğu olduğunda sonuçları ve net kazanç üzerindeki etkilerini karşılaştırın.

 

Aşağıdaki tablo anten ile ayırıcı arasında 1 m’lik bir kabloya izin vermektedir. Hesaplama olası konnektör kayıplarını hariç tutar; bu nedenle kabloların ‘yapımı’ sırasında kaliteli konnektörlerin ve iyi kurulum prosedürlerinin takip edilmesi zorunludur.

 

 

 

2. RF Ayırıcılar:
Normalde Pasif RF ayırıcıları önermediğimizi belirtmek gerekir. Bu cihazlar yalnızca ‘son çare‘ olarak ve aşağıda açıklanan özel durumlarda kullanılmalıdır.

 

RF Ayırıcılar, RF sinyalinin porttan porta 3dB’lik kısmını ‘kaybeder’. Bu nedenle, bu tür bir kurulum yalnızca alınan sinyal güçlü olduğunda (ayırıcıdaki 3dB’lik bir ‘eksikliğin’ üstesinden gelmesi gerekir) aktarılan verinin verimini artıracaktır ve yalnızca alımın esas olarak, çok yollu sönümleme nedeniyle bozulduğu durumlarda (yukarıda belirtildiği gibi çoğunlukla yoğun nüfuslu alanlarda görünür) performans açısından fayda sağlayabilir. Ayrıca tek bir çapraz polarize antenden gelen RF sinyali zayıf bir verim sağlayacaktır.

 

Ancak RF ayırıcılarla ilgili daha büyük zorluk, istenmeyen intermodülasyon sonuçlarıdır. MIMO için, Yönlendiricinin bağlantı noktası 1 ve bağlantı noktası 2’deki iki sinyal, intermodülasyon ürünlerinin bir Dipolden diğerine yayılmasını en aza indirmek amacıyla kasıtlı olarak dekorelasyona tabi tutulur.

 

Bu nedenle, doğru bağlantı; eğer daha büyük sorun Sinyal Gücü yerine Çok Yollu Zayıflama ise ve kişi yalnızca iki yönlendirici bağlantı noktasında Alan Çeşitliliği oluşturmak istiyorsa, o zaman bağlantıyı Şekil 3’e göre düşünmek gerekir; bu oluşturulacak fiziksel bağlantıları gösterir.

 

Eğer sinyal ayırıcı kayıplarının üstesinden gelebilecek kadar güçlüyse ve ana sinyal kayıpları yukarıda bahsedilen çok yollu sönümlemeden kaynaklanıyorsa gerçekten değerlidir.

 

 

 

 

Sonuç:

 

XPOL-2-5G gibi yönlü antenler genellikle tek bir baz istasyonunun Sabit Kablosuz Erişim (FWA) bağlantısı için birincil kaynak olduğu durumlarda kullanılır. Topografya yani binalar, bitki örtüsü, tepeler vb. tipik olarak sorunludur ve yukarıda bahsedilen çok yollu sönümlemeye neden olur

 

Bu nedenle, Şekil 3 ve 4’teki konfigürasyon/kurulum, çok güçlü bir sinyalin mevcut olduğu ancak Çok Yollu sönümlemenin problem olduğu, yoğun nüfuslu alanlarda dikkatle düşünülmelidir; Antenler arası mesafe en az 60 cm olmalıdır.

error: Content is protected !!